Tulosta


Juniorikasvattajaseura Cyclos Kuusamo 

Julkaistu Pyöräily-lehdessä 2004


Nivalan PSM-tempon satoa 2004

Cyclos Kuusamo aloitti toimintansa tammikuussa 2003. Jäsenistön runko siirtyi KEV:n pyöräilyjaostosta uuteen erikoisseuraan. Seuran organisaatio muotoutui helposti pyöräilyn konkareista ja muutamista uusista innokkaista harrastajista. Cyclos Kuusamo on Pohjois-Suomen pyöräily ry:n jäsen. Yhdistys koostuu Pohjois-Suomen kahdeksasta pyöräilyseurasta. Yhdistyksen koordinoimana järjestetään PS-CUP sekä P-SM –kilpailut maantie-, kortteli, tempo- sekä maastokilpailuina. 

Keväällä 2004 jäsenmäärä on 50. Jäsenten ikäjakauma on varsin laaja: 3–60 vuotta. Nuorimmat seuran yhteisiin nappulaharjoituksiin osallistuvat ovat 7 vuotiaita. Lisenssejä on kaikkiaan 9 ikäluokissa 10-14. Seuralta puuttuu tällä hetkellä ikäluokat 16-18, jotka ovat jo lajivalinnan kannalta kriittisiä. Tämän vuoksi toiminta painotetaan näihin nuoriin ikäluokkiin ja pyritään pitämään innostus lajia kohtaan korkealla. Tärkeä motivointikeino on vanhempien oma esimerkki. Useimmat junioreiden vanhemmat ajavat itse masters-luokissa sekä osallistuvat seuran yhteisiin tapahtumiin, kuten leireihin sekä talkoisiin. 

Ohjattu toiminta jaetaan kahteen ryhmään: nappulat (8 vuotta ja alle) sekä isommat junnut (9 vuotta ja yli). Nappuloiden yhteiset harjoitukset ovat hyvin leikinomaisia. Pyöräily ei ole tärkein ja ainoa liikunnan muoto harjoituksissa. Pyörät ovat enemmän mukana kesää kohti mennessä. Nappulat kokoontuvat kerran viikossa Sari Törmäsen johdolla.

Isompien junnujen osalta kyseessä on kilpapyöräkoulu. Ossi Törmäsen ohjaamissa harjoituksissa hiotaan ajotekniikoita niin yksin kuin ryhmässä ajaen. Kilpailujen alla kerrataan tulevan kilpailun lajikohtaisia asioita. Harjoitustempot ovat osa harjoittelua. Varsinainen harjoitus on kerran viikossa, mutta lisäksi junnut saavat osallistua sunnuntain yhteislenkeille aikuisten mukana. 

Talvella seura kokoontuu viikoittain yhteiseen jumppailtaan. Jumppailtoina aikuisille on kuntopiiri. Junioreille teemat vaihtelevat: kuntopiiri, koordinaatioharjoituksia, hiihtoa, luistelua, pallopelejä, jne. Pyöräilyn tekniikkaharjoituksia pidetään vähintään kerran kuussa, harjoitusvastusten ja -rullien avulla. Talvipyöräily kuuluu vain aikuisten harjoitteluun. Vapun aikoihin pidetään perinteinen kevätleiri. Tänä vuonna leiri oli jälleen Siikajoella. Leirille osallistui 35 seuran jäsentä, joista 26 osallistui kevään ensimmäiseen harjoitustempoon! Lähtöviivalle asettuivat myös naiset. 

Kilpailumatkoilla seuran jäsenet ovat saaneet kiitosta hienosta seuratoiminnasta. Joukkue on esiintynyt edukseen kilpailupaikoilla. Seuran kilpailutoiminnalle on laadittu omat säännöt, kuten joukkueen johtajan tehtävät kilpailuissa tai pukeutuminen ja käyttäytyminen palkintojen jaossa. Kilpailumatkat tehdään yhteiskyydein tai karavaanina. Usein kilpailumatkalle lähtee koko perhe. Kilpailupaikoilla huolto on toiminut hienosti, kun kaikki ovat osallistuneet niin ajajien kuin pienempien lasten huoltamiseen. Seuralla on yhteiset työkalut, jotka kulkevat mukana kilpailuissa.

Cyclos Kuusamon junioritoiminnan keskeisiä voimia ovat toiminnalle vihkiytyneet ohjaajat ja aktiiviset perheet. Isät ja äidit ovat osallistuneet kiitettävästi seuran toimintaan ja omalla aktiivisuudellaan motivoineet junioreita. Lasten kanssa toimiminen on herkkyyttä vaativaa puuhaa. Heitä ei saa pakottaa vasten tahtoaan kilpailemaan tai harrastamaan. Kun lapsella on oma tahto kilpailla, pitää toiminta seuran osalta kuitenkin olla selväpiirteistä ja vanhemmilla pelisäännöt selvillä. Junioreiden vanhempien kesken keskustellaan seuran pelisäännöistä Nuori Suomi –teeman hengessä. Keskusteluissa käydään läpi mm. lasten kilpailuttamisen ja liikuntaharrastuksen suhdetta. 

Seurojen pitää huolehtia jatkuvasti myös pienempien junioreiden mukaan pääsystä. Juniorit viihtyvät, jos heillä on ikäisiään tovereita samassa harrastuksessa. Cyclos Kuusamolla on kilpapyörä, jolla juniori tai vanhempikin voi kokeilla tai jopa kilpailla. Kiinnostuksen kasvaessa sopivan pyörän hankinnassa seura jakaa tietouttaan. 

Tällä hetkellä kaikki näyttää hyvältä. Toivottavasti saamme Cycloksen junioreista hyviä aikuisten sarjojen kilpailijoita, jotka harrastavat pyöräilyä omasta tahdosta reilun pelin hengessä. Jokainen asettakoon vartuttuaan tavoitteet vaikka Tourille.

Kesän tapahtumajärjestelyt ovat jo käynnissä. Seura järjestää 11.6.2004 yhdessä Hotelli Kuusamon kanssa perinteisen Yöttömän Yön ajon, joka on tarkoitettu kaikille pyöräilyn ystäville. Samana iltana ajetaan myös P-SM-maantiemestaruuksista. Kesän päätapahtuma on Pohjois-Pohjanmaan etappiajo, joka järjestetään yhdessä Kiimingin Riennon kanssa 30.7.-1.8. Rukan jylhissä maisemissa.


Petri Pesonen

alkuun