Tulosta

Petri Pesonen

Cycloksella epäonnea Tervaetapeilla (16.7.2014)

Lisää kuvia kuvagalleriassa
Tulokset

Cycloksen naisajajat kokivat Tervaetapeilla pyöräilyn nurjan puolen, kun kohtalona oli rajuja kaatumisia. Minttu Ojala kaatui edellä ajaneen äkillisen linjan vaihdon ja kontaktin vuoksi. Minttu sai pintaruhjeita, jotka varalta myös kuvattiin Oysissa. Murtumia ei onneksi löytynyt, joten Minttu päätti jatkaa sunnuntain kisaan. Pyörä sai kaatumisessa myös kipeää ja kiekot sekä takavaihtaja vaihdettiin korttelikisaa varten.

Minttu kertaa maantiekisan tapahtumia Leolle ja Konstalle.

Rosa Törmänen kaatui, kun kiriin lähdettäessä pyörän ketjut löivät tyhjää ja pyörä meni nurin. Rosa iski päänsä katuun. Ensiapulääkärin tarkastuksen jälkeen Rosa kiidätettiin Oysiin, jossa hänet tutkittiin tarkasti ja pidettiin tarkkailussa iltaan asti. Röntgenkuvissa ei havaittu murtumia, mutta kova aivotärähdys oli kuitenkin tapahtunut. Sen vuoksi Rosa sai viikon sairasloman sekä kuukauden harjoittelutauon.

Toipilaan oloinen Rosa tuli sunnuntaina korttelipaikalle tervehtimään muita Cycloksen jäseniä.

Cyclos-joukkue

Cyclos oli Tervaetapeilla pitkästi aikaa hieman suuremmalla joukkueella. Parina viime vuotena kisoja on kiertänyt selvästi pienempi porukka. Nyt mukana oli 10-vuotiaista aina 60-vuotiaisiin. Ikämiehet ovat aina olleet aktiivisia kisailijoita, mutta nyt mukana oli taas nuoria ja elite- sekä kilpasarjan kuskeja.

Cycloksen joukkueessa ajoivat Ellinoora Ojala (N10), Karoliina Ojala (N14), Minttu Ojala (N18), Jussi Pesonen (M18), Ville Pesonen (M-kilpa), Joonas Koskelainen (M-kilpa), Iiro Mäntyniemi (M-elite), Henna-Riikka Launonen (N-elite), Rosa Törmänen (N-elite), Kaisa Ojala (N40), Esa Mustonen (M40), Aimo Jokiranta (M60) ja Olli Paasovaara (M60).

Montan kilpailupaikalle Cyclos perusti oman leirin, jossa telttakatoksen varjossa tehtiin alkulämmittelyjä rullilla sekä vietettiin tempon ja maantiekisan väliaikaa.

Rata-ajo ja tempo

Tervaetappien ohjelma käynnistyi perjantai-iltana juniorisarjojen 500m:n aika-ajolla Kempeleen urheilukentällä. Ellinoora ajoi N10-sarjassa viidenneksi ja Karoliina N14-sarjassa kolmanneksi. Karoliinaa jäi hieman harmittamaan liian suuri välitysvalinta. Radallahan vaihde pitää valita ennakkoon ja sitä ei saa ajon aikana vaihtaa.

Lauantaina kilpailukeskuksena toimi Montan leirintäalue Muhoksella. Tempo ajettiin tutulla 11km:n ympyräreitillä, joka toimi myös iltapäivän maantieajon reittinä. Minttu ja Kaisa ajoivat sarjojensa voittoihin. Kakkossijaan ylsivät Karoliina, Jussi ja Rosa. Henna-Riikka ajoi tietävästi ensimmäisen temponsa ja sijoitus oli 6. M60-sarjassa Aimo oli kolmas ja Olli neljäs. Ellinooran temporeitti oli lyhempi eli 4km. Ellinoora ajoi tempossa hienosti kolmanneksi. Miesten eliten kärki ajoi erittäin kovaa ja tasaisesti. Iiro ajoi hyvän ajan 15.04, joka oikeutti 9 sijaan. Ville ajoi kilvassa 5. sijalle 20 sekuntia kolmossijasta. Joonas oli kilvan 11.. Esa ajoi valmentaja Taneli Kaakisen laatiman tarkan aikataulun mukaisesti ajan 16.06, joka oli 7. sijan arvoinen.

Esa noudatti tarkasti valmentajan laatimaa aikataulua:)

Maantie

Etapit jatkuivat muutaman tunnin tauon jälkeen maantiekisalla. Lähes 30 asteen helle asetti omat haasteensa kilpailuun. Cycloksen ajajia oli kaikkiaan neljässä eri lähdössä. Seuran juomahuoltajat olivat kuitenkin hyvin organisoituneita ja näin kaikille saatiin huolto järjestettyä. Ensimmäisinä matkaan lähtivät nuorten sarjat. Ellinoora tuli maaliin yhden kierroksen kisassa viidentenä. Isosisko Karoliina onnistui täydellisesti 22 km:n kisassa. Tiukassa loppukirissä Karoliina oli nopein ja voitti näin N14-maantielähdön.

Karoliina ajoi voittoon maantie-etapilla.

Seuraavaksi starttasi 3 eri ryhmää parin minuutin välein. Ykkösryhmässä olivat M-elite ja M-kilpa. Kierrosmäärä 10 kierrosta ja kokonaismatka 111km. Tässä lähdössä Cycloksesta oli mukana Iiro, Ville ja Joonas. Kakkosryhmässä olivat M18, M40 ja M50 ja kierrosmäärä 7. Cycloksesta mukana Jussi ja Esa. Kolmosryhmä olikin se kovan onnen ryhmä. Tässä ryhmässä olivat mukana mm. N18, N-elite, N40 ja M60, joissa Cycloksesta Minttu, Rosa, Kaisa, Aimo ja Olli. Kilpailu oli 5 kierroksen mittainen. Edellisenä vuonna kovan onnen soturi oli Aimo. Silloin Aimo kaatui välikirissä, nyt kovia kokivat Minttu ja Rosa aiemmin kuvatulla tavalla. Molempien kisa jäi kesken. Sen sijaan Henna-Riikka onnistui hienosti ja ajoi viidenneksi voittajan kanssa samalla ajalla. Kaisa ajoi suvereeniin voittoon, kun muut N40-sarjan ajajat eivät pysyneet pääjoukon mukana. Aimo kiri kakkoseksi niin ikään samalla ajalla voittajan kanssa. Olli joutui taipumaan pääjoukon vauhdista, mutta ajoi hienosti maaliin ja kolmanneksi. Ennen kaatumistaan Rosa nappasi lähdön kakkoskirisekunnit.

Rosa, Minttu, Kaisa, Henna-Riikka, Aimo ja Olli (ei kuvassa) starttaavat maantiekisaan.

Ykkösryhmän lauantai-iltana ajama "sunnuntaiajelu" 1. kierroksella johti siihen, että kakkosryhmä päästettiin ohi tuomarin määräyksellä. Vauhti korjaantui myöhemmin ja järjestys palautui lähtöjärjestyksen mukaiseksi. No, saatiinhan näin tuomareillekin hieman pähkäiltävää. Kakkosryhmän 1. välikirissä epävirallisen maalikameran mukaan Jussi olisi ollut kolmas, mutta ainakaan tuloksissa tätä ei ole huomioitu. Tosin epävirallisella kuvaajalla oli Cyclos-lasit päässä. Toisessa välikirissä Esan suoritus sen sijaan on virallisenkin tuloksen mukaan huomioitu. Matkan varrella oli Aku Kelonevan irtiotto, jonka Jussi oli kiskonut kiinni. Maalikiri oli erittäin tiukka. Siinä M18-sarjan gladiaattorit puskivat eturiviin ikämiesten ihmetellessä nuorempien vauhtia. Jussi joutui taipumaan niukasti, kun JYPS:n Simo Terävä sai tuikattua pyöränsä maaliviivan yli ensimmäisenä. Jussi siis hienosti kakkonen. Esa rutisti M40-sarjan viidenneksi.

Jussi kirii kakkoseksi 77km:n kisassa.

Ykkösryhmässäkin alkoi tapahtua, kun irtiottoon karkasivat OTC:n trio Juha Kangaskokko, Kent Sippola ja Kusti Kittilä sekä Jurvan Voiman Toni Lehtimäki ja lopulta M-kilpasarjan voittanut CC Picaron Taneli Turunen. Harmittavasti Cycloksen miehet jäivät pääjoukkoon. Eliten palkintosijat siis karkasivat, mutta kilvan osalta Villellä ja Joonaksella oli vielä mahdollisuuksia palkintosijoille. Ville kiritti tiukasti pääjoukon kolmanneksi. Edelle ehtivät CCH:n Antti Mäkelä ja Tomi Ikonen, molemmat kilpasarjasta. Villen sijoitus oli siis neljäs. Joonaksen sijoitus oli kymmenes. Iiron sijoitus elitessä oli kahdeksas.

Kriterium

Etapit jatkuivat sunnuntaina korttelikisalla Koskikeskuksessa. N10-sarjassa Ellinoora ajoi kahden kierroksen kisassa viidenneksi. N14-sarja ajoi 4 kierrosta. Jenni Karvonen karkasi kilpasiskoiltaan selvään voittoon. Karoliina kiritti kakkoseksi ennen TVC:n Sonja Taskista. Kaisa ja Minttu olivat jälleen sarjansa ylivoimaisia voittajia. M60-sarjassa Kari Vaara oli nopein ennen Aimoa ja Ollia.

M18, M40 ja M50 lähdössä pidettiin reipasta vauhtia alusta asti. OTC:n suuri joukkue taktikoi Aku Kelonevan karkuun heti alussa. Jussi lähti ”kaikki tai ei mitään”-periaatteella ajamaan eroa kiinni. Esa oli Jussin apuna. Kun ero oli lähes kiinni, OTC iski pääjoukosta ja sai pääjoukon vauhdin nousemaan entisestään. Jussi oli ajanut takaa-ajossa jalat alta ja kohtalona oli pääjoukosta tippuminen. Esa sen sijaan pääsi kirittelemään pääjoukossa ja sijoitus M40-sarjassa oli kuudes.

Iiro oli aktiivinen korttelikisassa.

Eliten ja kilvan 20 kierroksen kisa oli kovavauhtinen. Iiro lähti heti alussa ajamaan aktiivisesti kärjessä ja sen tuntumassa. Villellä ja Joonaksella teki tiukkaa heti alkukierroksilla. Ennen
puoltaväliä he olivat jo tippuneet pääjoukosta. Kisassa tapahtui valitettava kaatuminen maalisuoran jälkeisessä kaarteessa. Tapahtuneen johdosta tuomari näytti maalilla varoituskylttiä, jonka Joonas tulkitsi ulosliputukseksi. Pienenä hyvityksenä sekaannuksesta Joonakselle annettiin viimeisenä maaliin ajaneen aika. Ville ajettiin kiinni viimeistä edellisellä kierroksella ja näin loppuajaksi määräytyi viimeisenä maaliin ajaneen aika plus 5 minuuttia. Eliten palkintosijat ratkaistiin neljän miehen irtioton kesken. Irtiotossa olivat OTC:n Marko Törmänen ja Petri Hyppönen sekä Jurvan Voiman Jaakko Toppari ja Kälviän Tarmon Timo Pesola. Loppukiritaistelussa kontaktiltakaan ei vältytty, kun Timo Pesola nojaili Marko Törmäseen. Toppari vei kirin Törmäsen sadatellessa Pesolan ajolinjoja. Miehet kävivät tuomareiden puhuttelussa, jossa sovittiin että Pesolan sijoitus on kolmas, vaikka maalikamerakuvan perusteella olikin karvan verran edellä Törmästä. Pääjoukossa OTC heilutti tahtipuikkoa ja kirin vei Juha Kangaskokko. Iiro pääsi myös pääjoukon loppukiriin ja sijoitus oli yhdeksäs.

Kylki kylkeä vasten... Eliten loppukirissä oli ahdasta.

 

Eliten ja M-kilvan pääjoukon kiri, Juha Kangaskokko ehti jo mennä.

Kokonaiskilpailu

Tervaetapit olivat OTC:n näytös. Suurella ajajamäärällä seura pystyi dominoimaan kisaa. Tästä oli viitteitä jo Ruka GP:ssä ja Terva-ajoissa. Cycloksella ei ollut erityistä joukkuetaktiikkaa, tosin sitä olisi ollut vaikea edes laatia, kun ajajat jakaantuivat niin useaan lähtöön. No, tulevaisuudessa Cycloksenkin riveissä on enemmän kisakuskeja!

Kokonaiskilpailuissa ykköspallille nousivat Minttu (N18) ja Kaisa (N40). Muiden sijoitukset olivat seuraavat: Ellinoora N10 5., Karoliina N14 2., Jussi M18 4., Aimo M60 2., Olli M60 3., Iiro M- elite 7., Esa M40 5., Joonas M-kilpa 7. ja Ville M-kilpa 8.