23. Porvoon ajot, Porvoo 13.6.2010

Miesten Eliten sekä M18-sarjan yhdistettyyn lähtöön (9 kierrosta, 180km) osallistui kaikkiaan sata kilpailijaa, mukana myös Cyclos Kuusamon Lieven de Rycke jolla oli takana pitkä tauko kotimaisista maantiekisoista.
"Ajoin todella vahvasti läpi koko kisan, jalat olivat hyvät eikä minulla ollut mitään vaikeuksia kisan aikana. Ainoastaan rohkeutta puuttui, johtuen juuri siitä että en ole ajanut pitkään aikaan maantiekisoja. Takana oli kuitenkin paljon hyviä harjoituksia. Ei tiennyt mihin irtiottoon lähtisi mukaan ja kun lähdin kerran niin se oli tavallaan väärä ja ajettiin kiinni. Olen kuitenkin todella tyytyväinen kilpailuuni, nyt tiedän varmasti olevani hyvässä kunnossa. Jatkosta en tosin vielä tiedä, kilpailukalenterini on vielä auki. Nyt löysään hieman mutta jatkan harjoittelua ja osallistun jatkossa ainakin Luoston maastokisaan." Lievenin Porvoon ajojen loppusijoitus oli hienosti 22. samalla ajalla n.10 muun kilpailijan kanssa.

(Kuva Jukka Peltonen)


N18 -sarjassa (3 kierrosta, 60km) Rosa Törmänen lähti puolustamaan viimevuotista voittoaan kovin tavoittein. Kisa ajettiin yhteislähtönä naisten sarjan kanssa ja näin viivalla oli todella kova nippu kilpailijattaria. Rosan tavoite oli pysyä naisten kärkikuskien ryhmässä ja jos siinä onnistuisi olisi sijoituskin taatusti korkea. Kisa sujuikin suunnitelman mukaan aina viimeiselle kierrokselle saakka, jolloin tapahtui kuitenkin melkeinpä hankalin asia yhteislähdössä; Rosa jäi hetkeksi väärän kilpakumppanin taakse samaan aikaan kun kärki nykäisi. Samalla menivät mahdollisuudet haastaa terävin kärki. Naisten kisan voittoon ajoi todella vahvoja kisoja ajanut Porin Tarmon Lotta Lepistö, Hyvinkään Pyöräilijöiden Heljä Korhosen tullessa toiseksi ja Goeman Scott Cycling Teamia edustavan Carina Ketosen jäädessä tällä kertaa kolmanneksi. N18-sarjan voiton vei Rosan kova kilpakumppani Porvoon Akilleksen Eveliina Suvisaari Rosan ollessa toinen. Sarjan kolmanneksi ajoi Vantaan Pyöräilijöiden Jenna Lajunen.

(Kuva Jukka Peltonen)

Kilpasarjaan (5 kierrosta, 100km) starttasi kaikkiaan 75 kuskia joten viivalla oli kauden suurin osallistujajoukko. Mukana kisassa oli Cycloksen kova kolmikko Ossi Törmänen, Esa Mustonen ja debyyttikauttaan ajava Esa Loukusa. Kilpailu meni kutakuinkin ennakko-odotusten mukaisesti; iso ryhmä ja sateinen sää toivat kisaan omat elementtinsä ja varsinaisen kisakunnon lisäksi tarvittaisiin myös ripaus ansaittua onnea.

(Kuva Jukka Peltonen)

Mustosen Esan kilpailu meinasi päättyä viimeisellä kierroksella kun edessä olevan kaverin etupuolella jollakin kilpakumppanilla hajosi rengas ja hänen jarrutettua Esan edessä ollut kaveri kaatui.
"Nopeat refleksit pelastivat tällä kertaa kun pääsin hyppäämään kaatuneen kaverin yli" kertasi Esa tapahtumaa. Onneksi kisa ei jäänyt siihen. 
"Koko kilpailu meni helposti ryhmässä ajaen. Tiesin että mukana on kovia kuskeja joten mitä vain saattoi tapahtua, päätin tarkkailla rauhassa kisan etenemistä enkä lähtenyt mihinkään epävarmaan yritykseen. Mäet nousivat todella hyvin, joten saatoin olla rauhallisin mielin. Loppusuoralla ohitin varmaan kymmenkunta kuskia ja sain parannettua sijoitusta mukavasti. Olisipa ollut vain pidempi tuo viimeinen pätkä niin ties kuinka korkealle olisin päässyt." Esan loppusijoitus oli hienosti 17.

Ossi paranteli asemiaan viimeisellä kierroksella ollen ihan kärkijoukoissa, mutta ryhmän eläessä valui jossain kohdassa uudestaan taemmas.
"Nostin itseni uudestaan kärkijoukkoon, mutta loppuratkaisuissa ei enää löytynyt paukkuja. Tänään ei ollut muutenkaan kovin hyvä olo kropassa, tiedä sitten painavatko viimeviikkojen kovat harjoituskilometrit elimistössä." Esa pääsi puristamaan Ossin ohi lähes maaliviivalla, joten Ossin sijoitus oli mukavasti 18.

Esa Loukusa lähti kilpailuun maistelemaan tunnelmaa ja ajamaan isossa ryhmässä - ei mikään helppo asetelma kun aiempaa kokemusta ei ole. Mies olikin tyytyväinen kilpailuunsa.
"Ajelin pääjoukossa tarkkaillen tapahtumia. Mäet nousivat ihan hyvin, ongelmia tuli joka kierroksella mäkien jälkeen kun pääjoukko lähti ajamaan todella kovaa myötäosuuksiin. En vaan meinannut pysyä mukana. Huomasin kuitenkin alkukierroksilla jo että joukko tuli kasaan nopeiden osuuksien jälkeen joten en sitten hermostunut siitä sen enempää. Minkäänlaisia tekniikkamurheita ei ollut, joten siinäkin suhteessa voi olla tyytyväinen." Hieno suoritus Esalta, joka ajoi elämänsä toisen pyöräkilpailun, joka olikin sitten täysin omaa luokkaansa kotimaisten kilpailujen arvoasteikolla. Esan loppusijoitus oli 45.

(Kuva Jukka Peltonen)

Mustosen Esa kiteytti kilpailun luonteen varsin kuvaavasti: "Kuka vaan meistäkin olisi voinut ajaa palkintopallille tänään. Kuntotekijöistä se ei välttämättä aina jää kiinni. Kun on iso joukko ajajia, mitä vaan voi tapahtua millä hetkellä hyvänsä. Joko jäät väärän kuskin taakse jumiin tai sitten pääset onnekkaastikin hyviin asemiin. Olosuhteet tekevät myös oman säväyksen ja niin oli tänäänkin. Itsekin meinasin kaatua viimeisillä hetkillä ennen loppusuoraa kun tulin liian reippaasti kurviin. Kanttikivi pysäytti pulssia nostattavan sivuluisun mutta onneksi siitä selvittiin."

Niinpä niin, tässä onkin klassikkokisojen suola niin kotimaassa kuin ulkomaillakin - ennakkoasetelmat muuttuvat sillä silmänräpäyksellä arvaamattomiksi ja ennustamattomiksi kun kisa käynnistyy. On sinänsä jo saavutus että pääset maaliin tällaisessa kilpailussa, saati että saat itsestäsi sen irti mitä haluat ja vieläpä niin että loppusijoituskin jää positiivisen puolelle.

Onnittelut kaikille ja kiitokset jälleen kerran itsensä likoon laittamisesta!

 

TULOKSET:

82. Borgåloppet - Porvoon ajot 13.6.2010

Elite + M18: 180 km, 9 kierr.
1) Alexander Gingsjö Nordic Eco-Vallentuna Cycling Team 4:32:05
2) Rainer Aaltonen TCC sa
3) Linus Dahlberg Nordic Eco-Vallentuna Cycling Team 4:33:22
22) Lieven De Rycke Cyclos Kuusamo 4:35:55

31 DNF, 14 DNS

Kilpa 100 km, 5 kierr.

1) Risto Päivänsalo VP 2:37:03
2) Henri Järvinen Pyöräilyseura Kaupin kanuunat sa
3) Jan Mansner Akilles sa
17) Esa Mustonen Cyclos Kuusamo sa
18) Ossi Törmänen Cyclos Kuusamo sa
45) Esa Loukusa Cyclos Kuusamo sa

17 DNF,  12 DNS

Naiset Elite 60 km, 3 kierr.
1) Lotta Lepistö PoTa 1:42:53
2) Heljä Korhonen AHH Cycling Team sa
3) Carina Ketonen Goeman Scott Cycling Team sa

3 DNF, 1 DNS

N-18 60 km, 3 kierr.
1) Eveliina Suvisaari Akilles 1:43:27
2) Rosa Törmänen Cyclos Kuusamo 1:48:56
3 ) Jenna Lajunen VP sa

1 DNF
 

Tulokset

Tulosta