International Luosto/Pyhä Racing Weekend 21.-22.5.2011

Luoston tempo (Barents-Cup 1/6), Sodankylä, Luosto 21.5.2011

Lauantain Luoston tempossa Villen kilpailuun tuli uusi luonne, kun kilpakumppani Eemeli Välimaa (OPP) käänsi jo epähuomiossa 10km:n kohdalla takaisin. Ville ajoi Eemelin jälkeen kohti normaalia 15km:n kääntöä, kunnes järjestäjät käännyttivät Villenkin kympin kohdalta takaisin ja näin kisa lyheni erikoisesti 10 kilometrillä. Ville pystyi kuitenkin kisan voittamaan, mutta arvailun varaan jäi se kuinka kisan lyhennys vaikutti loppuaikaan, alkuosan vauhdinjaon ollessa 30km kisan mukainen. Joka tapauksessa jälleen vahva tempoajo Villeltä.

(Kuvat Petri ja Jaana Pesonen)

Petri jatkoi vahvasti kevään tempoajojaan ja kukisti OTC:n Timo Karvosen 44 sekunnin erolla. Aimo ajoi myös erittäin vahvasti, voittaen sarjaa aiemmin hallinneen OTC:n Jouni Kukkosen yli puolen minuutin erolla. Jussi Pesonen ajoi M16-sarjan 20km:n kisan kuudenneksi, Riika Tuomi saavutti saman sijoituksen N14-sarjan 10km:n kisassa.

Pyhän maantie (Barents-Cup 2/6), Pelkosenniemi Pyhätunturi 22.5.2011

OTC:n Marko Törmänen vei miesten päälähdön voiton ja Eliten ykköstilan. Ville Pesonen tuli kisan toisena maaliin vieden pääryhmän loppukirin selkeällä erolla.

(Kuvat: Jaana Pesonen)

Kisa käynnistyi Pyhän keskusaukiolta saattoajossa, joka suoritettiin vastoin ennakko-ohjeita niin vauhdikkaasti, että lähtöryhmä hajosi jyrkässä ja mutkittelevassa alamäessä palasiksi. Lähtöluvan saatuaan miesten Eliten kuskit löivät välittömästi niin kovan vauhdin päälle, että vain kokeneimmat kisaajat pääsivät mukaan noin 15 ajajan kärkiryhmään. Törmänen ja Cycloksen Lieven de Rycke lähtivät irti kärkiryhmästä, mutta heidät ajettiin ylös reitin vastatuuliosuudella. Tällä kertaa pääjoukossa oli riittävästi vetohalukkuutta. Kisan toisella kierroksella kuitenkin tapahtui lopullinen ratkaisu, kun Törmänen nykäisi nousuun ja muut jäivät. Lievenin kisa hyytyi lopullisesti ennen maalimäkeä iskeneisiin kramppeihin, Ville sen sijaan iski irti ja tuli maalimäen loppuviivalle yksin.

Petri Pesonen tuli maaliin pääjoukossa. Ossi Törmäsen kisa sujui sitkeästä flunssasta ja yskästä toipilaana ajaen, valitettavasti aiemmin saavutettu hyvä kevätvire taittui sairasteluihin.

Jussi Pesonen ajoi myös erinomaisesti. Lähdön sähäkän alun tiimellyksessä Jussi veti komeasti muutamia vetovuoroja kärkijoukon takaisessa miesten ryhmässä, vauhdin ollessa parhaillaan 60km/h. Pelkosenniemen suuntaan lähdettäessä ryhmä hajosi kahteen osaan ja jälkimmäisen muodostivat Jussi, kisadebyytin tehnyt Cycloksen Taneli Kaakinen ja pari venäläistä mieskilpailijaa. Toinen Cycloksen debytantti Rauno Oikarainen tuli mukaan ryhmään pitkältä takamatkalta hienosti taistellen. Näin saatiin kasaan ryhmä, jossa Jussi sai ajaa liikaa energiaansa tuhlaamatta, keskittyen peruskovaan vauhtiin. Lopputuloksena oli sarjan 6. sija, eikä palkintopallikaan karannut minuuttia kauemmas. Sarjan voittaja OPP:n Arno Hämäläinen ajoi täysin omaa luokkaansa olevaa vauhtia, tullen 60km:n kierroksen miesten kärkijoukon mukana.

Taneli ja Rauno jatkoivat kisaa venäläisten kanssa ja saivat pudotettua heidät matkan varrelle, kiitos hyvän vuorovedon ja Raunon kovan vauhdinpidon pitkissä nousuissa. Tanelikin hyytyi tässä vauhdissa kierroksen vastatuuliosuudella, Soutajan takaisessa maastossa. Loppusijoitus oli M40-sarjan 4. palkintopallin jäädessä miehen omien kommenttien mukaan "valovuoden päähän". Rauno ajoi maaliin lopulta parin minuutin erolla Taneliin, saaden kovasta työstään hienon M50-sarjan voiton.

Myöskin debyyttikisansa ajanut Vesa Käkelä ei päässyt ryhmiin mukaan ja joutui näin ajamaan yksin alusta lähtien. Toisella kierroksella iskivät sitten krampit jalkoihin ja ajaminen jäi Vesan osalta harmittavasti siihen. Kolmikko sai kovaa oppia kisassa, jota luonnehdittiin jälkikäteen erääksi kovavauhtisimmista pohjoisen kisoista aikoihin. Siinäpä sitä olikin sitten vaativa yhdistelmä erityisen reittipituuden kanssa. Yhteislähdön osalta aloittelijoiden kilpailu päättyi ennen kuin se ehti edes alkaakaan. Kisaa ajettiin kuitenkin omaa itseänsä vastaan ja niitä, joita oli vielä jäljellä.

Ennen miesten lähtöä nuoremmat juniorit ajoivat omat kilpailunsa. Riika Tuomi ajoi N14-sarjan 16km kilpailun kuudennelle sijalle, kommentoiden maaliin tultuaan että "taas jäi hampaankoloon". Varmasti näin, mutta  sarjansa nuorin kisaaja ei vain voinut vanhemmille ja kookkaimmille kilpasisarilleen enempää. Ero tulee kuitenkin kaventumaan jatkossa, siitä pitää huolen Riikan mahtava harjoittelu- ja kilpailuluonne.

Kansainvälinen kilpailuviikonloppu toi tyypilliseen tapaan niin menestystä kuin pettymyksiäkin - aivan kuten kilpaurheiluun kuuluukin. Kisajärjestäjät saivat arvokasta kokemusta tulevan kesän ISM-kisoja silmälläpitäen. Pohjoisen kilpailijat saivat myös kokemusta kisareitistä omine haasteineen. Konkarit olivat vahvoja ja aloittelijatkin selvisivät hengissä ensimmäisestä kisastaan. Tosin lajin luonteen mukaisesti realismi on raakaa ja korvan taukset kuivavat vain kokemuksen myötä. Oikotietä ei ole onneen, eikä pääsääntöisesti suoraakaan sellaista. 

KUVAT Facebookista (ei vaadi tunnusta)

Tulokset

Tulosta