Kuusamo Grand Tour 2013 reitit  
 

(päivitetty 27.1.2013)
- 100 mailin reitti muuttunut siten, että ennen Määttälänvaaraa ollut Lehdontien osuus jäi pois ja sen sijaan kierretään kierros Vuotungin kautta Kuusinkijoelle, Suorajärventien kautta Virkkulantielle ja takaisin Jyrkänkoskelle.
- pitkän matkan huoltopiste siirtyi Määttälänvaarasta Vuotunkiin.


Linkit Google maps
- sata km
- sata mailia

Viimevuodelta tutun perusreitin pituus on 102km ja noudattelee talvisia sora- ja asfalttiteitä, joiden pinta on pohjalta
jäinen (karhunkynnen uraa, jäätynyttä hiekkatiepintaa) ja päältä polanteinen ja luminen. Mailereiden matka kulkee samaa reittiä aina Kivirannantien ja Riekintien risteykseen, josta he kääntyvät itään lisälenkille.
Kalustoksi sopii maastopyörä tai cyclocrossi, suosittelemme nastarenkaita. 

Reittikartta 100 km

Reittikartta 100 mailia

Kivijärven koulun kenttälounas

Reittiohjaus keskustassa

Reittiprofiili on vaihteleva, sisältäen reippaita nousuja, mutta myös mukavan viettäviä laskuja. Perusmatkalla kokonaisnousumetrejä kertyy n.650m ja sadan mailin matkalla pari sataa metriä enemmän.

Molempien reittien yksi yhteinen kohokohta kulkee Kuusamon suurjärvien, Kirpistön ja Kiitämän väliseltä kannaksella. Ensin saavutaan Heikkilän kylään, jonka idylli puhuttelee kulkijaa. Tie ylittää Poikilan kanavan, Pikku-Kiitämän avautessa kulkusuunnassa vasemmalle ja Kirpistöön kuuluvan Kotilahden jäädessä oikealle. Tästä edetään Rytirannan reunaa, nousten Vilmiahoon ja Palon yksityistä luonnonsuojelualuetta (Ville ja Lempi Hentilän perustama 1983) sivuten Kirpistön kylään.

Toinen erikoisuus löytyy Kivijärven ja Pukarijärven väliseltä kannakselta. Valtakunnan raja on vain n.500m päässä tiestä ja kulkija näkee Suomen puoleisen vartiotornin ohi kulkiessaan. Mutta ei kolkkaa, jossa ei olisi asutusta. Uutelan kylä saattelee kulkijat Kivijärven vanhalle koululle keittolounaan pariin.

Muutama kilometri eteenpäin ja Pukarijoen silta viettää reitin Taipaleen kylään ja Ellalaan, josta matka jatkuu Hänniseen. Sadan kilometrin taivaltajat pääsevät nousemaan Riekin tiellä pitkää jontonousua Lehtovaaraan, josta laskeudutaan Suininginkosken talvimaisemaan. Mailerit lähtevät etenemään kohti huikeita Kuntivaaran maisemia, Jyrkänkoskea ja Vuotungin kylää, jossa on reitin toinen huoltopiste. Vuotungin kierrokselta reitti palaa takaisin kohti Määttälänvaaraa. Mailereiden reitti palaa takaisin 100km perusreitille Multasniemen kautta.

Molemmat reitit suuntaavat Riekintien loppuosaan, edeten kohti Riikosenvaaraa ja vaaramuodostelmien keskeltä Säynäjää. Näissä nousuissa pyöräilijä hamuaa kernaasti kevyempiä välityksiä, mitä pakasta löytyy. Säynäjässä reitti lähtee tuttua väylää takaisin päin, suunnaten Hiidenvaaraa sivuavia napakoita nousuja. Polveileva Vuotungintie saattelee kulkijat kohti keskustaa ja Sokos Hotel Kuusamon lämpimiä saunoja.