Kuusamo Grand Tour 2012 reitti   (päivitetty 16.3. 2012)


Linkki Google maps:iin

Reitin pituus on 102km ja noudattelee talvisia sora- ja asfalttiteitä, joiden pinta on pohjalta
jäinen (karhunkynnen uraa, jäätynyttä hiekkatiepintaa) ja päältä polanteinen ja luminen.
Kalustoksi sopii maastopyörä tai cyclocrossi, suosittelemme nastarenkaita.

Reittiprofiili on vaihteleva, sisältäen reippaita nousuja, mutta myös mukavan viettäviä laskuja. Kokonaisnousumetrejä kertyy n.650m.

Reitin eräs kohokohta kulkee Kuusamon suurjärvien, Kirpistön ja Kiitämän väliseltä kannaksella. Ensin saavutaan Heikkilän kylään, jonka idylli puhuttelee kulkijaa. Tie ylittää Poikilan kanavan, Pikku-Kiitämän avautessa kulkusuunnassa vasemmalle ja Kirpistöön kuuluvan Kotilahden jäädessä oikealle. Tästä edetään Rytirannan reunaa, nousten Vilmiahoon ja Palon yksityistä luonnonsuojelualuetta (Ville ja Lempi Hentilän perustama 1983) sivuten Kirpistön kylään.

Toinen erikoisuus löytyy Kivijärven ja Pukarijärven väliseltä kannakselta. Valtakunnan raja on vain n.500m päässä tiestä ja kulkija näkee Suomen puoleisen vartiotornin ohi kulkiessaan. Mutta ei kolkkaa, jossa ei olisi asutusta. Uutelan kylä saattelee kulkijat Kivijärven vanhalle koululle keittolounaan pariin.

Muutama kilometri eteenpäin ja Pukarijoen silta viettää reitin Taipaleen kylään ja Ellalaan, josta matka jatkuu Hänniseen. Riekin tiellä päästään nousemaan pitkää jontonousua Lehtovaaraan, josta laskeudutaan Suininginkosken talvimaisemaan.

Riekin tie jatkuu edeten kohti Riikosenvaaraa ja sen jälkeen tie nousee vaaramuodostelmien keskeltä Säynäjään. Näissä nousuissa pyöräilijä hamuaa kernaasti kevyempiä välityksiä, mitä pakasta löytyy. Säynäjässä reitti lähtee tuttua väylää takaisin päin, mutta reitti kääntyy ns. Saapungin lenkille kohti Saapunkijärven upeaa idylliä. Täällä pyöräilijä saa nauttia täysin siemauksin Kuusamon kevättalven parhaimmista puolista. Vuotungintie saattelee kulkijat kohti keskustaa ja Sokos Hotel Kuusamon lämpimiä saunoja.